Sander en Rik Boom Nederlands Kampioen Icecarving 2017

Op zaterdag 6 januari 2018 werd in Scheveningen het NK Icecarving gehouden. Met behulp van kettingzagen, beitels, hamers en andere gereedschappen maakten de deelnemers beelden uit vijf transparante blokken ijs van 125 kilo. 
De basis bestaat uit droogijs (minus 180 graden!) en water, hiermee kunnen ze stukken ijs aan elkaar plakken. In totaal deden er dit jaar 20 teams van twee personen mee. Alle teams kregen de hele dag de tijd, maar klokslag 16.00 uur werden alle gereedschappen neergelegd. Hierna heeft de jury beoordeeld op de ingeleverde schets, de eerste aanblik van het resultaat, de moeilijkheidsgraad van het beeld, het gebruik van het ijs en het gebruik van de werkplek. Het winnende beeld werd gemaakt door het Dolmar Carving team, in de personen van Sander en Rik Boom uit Wenum-Wiesel. Zij mogen zich voor een jaar Nederlands kampioen Icecarving noemen. De jury was zeer te spreken over de vis: ‘Het is een spectaculair beeld. Er is veel moois gemaakt, maar deze springt er echt uit.’ Het beeld wat de beide carvers hadden gemaakt was een griezelige lantaarnvis. Ook de collega carvers kiezen een winnaar, de zogenaamde Carvers Choice en daar is het Dolmar Carving Team als winnaar gekozen.

Op de vraag hoe hebben jullie dit voor elkaar gekregen antwoord Rik: ‘een beetje geluk en een goede voorbereiding.’ Op de vraag wat het volgende doel van de mannen is antwoordt Sander: ’we komen volgend jaar terug natuurlijk om de titel te verdedigen natuurlijk. Maar het was een hele uitdaging met het weer, de wind en de temperatuur.’ En waar komt het idee vandaan?: ‘wij komen zelf van de Veluwe en als wij richting zee gaan, dan denken we aan vis en deze sprak ons aan omdat hij veel expressie heeft. Met ijs kun je met meerdere stukken iets opbouwen en dat is goed gelukt met deze lantaarnvis. IJs werkt heel anders dan woodcarving.’ Aldus Sander Boom.

Sander Boom prolongeert Nederlandse titel Sculptuurzagen

Tijdens het Houthakkersfeest in Lage Vuursche heeft Sander Boom zijn Nederlandse titel Sculptuurzagen met succes verdedigd. Evenals vorig jaar zette hij het Nederlands Kampioenschap Sculptuurzagen op zijn naam. Een recordaantal deelnemers zaagde op 15 en 16 augustus drie kunstwerken. Sander’s imponerende marlijn won overtuigend. Voor dit werkstuk kregen de deelnemers twee dagen de tijd. Tijdens het zogenaamde speedcarven moesten de twee andere beelden binnen een half uur vorm krijgen. Broer Rik Boom veroverde daarbij de derde plaats. Sander’s carvingteam wordt gesponsord door Dolmar. door Dolmar.
Voor het speedcarven moesten de deelnemers zowel op zaterdag als zondag aantreden in de wedstrijdring van de Houthakkerswedstrijd. Daar kregen zij maximaal dertig minuten de tijd om uit een boomstam een sculptuur te maken. Beide beelden zijn beoordeeld voor het eindklassement Speedcarven. Het NK Sculptuurzagen vond wederom plaats tijdens in Lage Vuursche tijdens het jaarlijkse Houthakkersfeest, inclusief grote markt met meer dan 100 kramen en met demonstraties en optredens.

De imponerende marlijn waarmee Sander Boom overtuigend het NK Sculptuurzagen 2015 in de wacht wist te slepen.

Tweede plaats voor gebroeders Boom op NK Icecarving

Sander Boom en teammaat en broer Rik Boom hebben afgelopen weekend de tweede plaats behaald tijdens het NK Icecarving 2014 in Heerlen. Het Dolmar-team kwam slechts één punt tekort voor de overwinning, maar wist 18 teams achter zich te laten. De gebroeders Boom imponeerde de jury en het publiek met een fraai uitgezaagde dinosaurus. Met de extreem hoge temperatuur en harde wind was het uitzagen van dit beeld uit blokken ijs een prestatie van formaat.

Het team van Sander en Rik Boom wordt gesponsord door Dolmar. Het Nederlands Kampioenschap Icecarving is dit jaar voor de eerste keer georganiseerd in Heerlen.

Op verschillende locaties in het centrum zijn professionele teams van 2 personen aan de slag gegaan met enorme blokken ijs. Met behulp van kettingzagen, beitels, hamers, droogijs en andere attributen hebben zij prachtige ijssculpturen gecreëerd van 2 tot 3 meter hoog. Voorafgaand aan de wedstrijd hebben de teams al een tekening ingediend van het beeld dat zij wilden carven tijdens het NK. De deskundige jury keek niet alleen naar de ijscreaties, maar ook naar de ingeleverde schetsen. “Ons beeld van de dinosaurus bevatte veel details, dat is heel lastig te maken bij hoge temperaturen. Wij hebben veel details daarom pas zo laat mogelijk aangebracht omdat die snel wegsmelten”, aldus Sander Boom.

Woodcarver Sander Boom wint NK Sculptuurzagen 2014

Woodcarver Sander Boom is de winnaar van het Nederlands Kampioenschap Sculptuurzagen 2014, gehouden op 17 en 18 augustus in Lage Vuursche. Een recordaantal deelnemers figuurzaagde drie kunstwerken, Sander’s fraaie zuil met dieren en een sierlijke adelaar bovenop won overtuigend. Voor dit werkstuk kregen de deelnemers 2 dagen de tijd. Van de twee andere beelden moest binnen een half uur een sculptuur gemaakt zijn, het zogenoemde speedcarven. Broer Rik Boom veroverde daarbij de derde plaats. Sander’s carvingteam wordt gesponsord door Dolmar.

img_4391

Bij het speedcarven worden beide beelden beoordeeld voor het totaal. Op het kampioenschap werd één van Sander’s beelden gestolen en kon beoordeling dus slechts plaatsvinden op basis van één kunstwerk. Ondanks deze tegenslag behaalde Sander toch de vierde positie, een knappe prestatie. Het NK Sculptuurzagen vond wederom plaats tijdens het jaarlijkse Houthakkersfeest, inclusief grote markt met meer dan 100 kramen en met demonstraties en optredens.